fbpx

Oud en Nieuw tip met je kind met autisme: vier niet Oud, vier Nieuw!

Leuk hè, Oud&Nieuw? Zeker ter afsluiting van een maand met Sinterklaas, Kerst, een vakantie en alle flexibiliteit die daarbij van ons en onze kinderen verwacht wordt. Oef.

Was me dat even bikkelen voor veel ouders (en kinderen!) de afgelopen weken…

Oud en Nieuw vieren met je kind met autisme is sowieso vaak een uitdaging.

Rommelige avond, latere bedtijd, visite, harde knallen, aftellen… Voor veel autisten is het eerder een afsluiting van een rommelige periode met daarbij behorend de verzuchting dat het leven weer zijn normale loop mag nemen.

Veel gezinnen met een kind met autisme willen heel graag Oud&Nieuw vieren, maar doen dat vanwege hun kind niet of nauwelijks.

Toch ben ik van mening dat we als mensen rituelen nodig hebben, juist in tijden die onzeker zijn en waarin we weinig grip hebben op de wereld om ons heen.

Het geeft houvast, een gevoel van geborgenheid én een markeerpunt in het jaar. En via alle markeerpunten door het jaar heen krijgt het jaar een ritme.

Het afsluiten van een periode en vooruitkijken naar iets nieuws: Oud en Nieuw is daarbij vooral een moment van hoop en vertrouwen in ons eigen kunnen.

Maar hoe kun je dat over brengen aan je kind met autisme?

Ideetje

Een idee van mij aan jou, als je tóch Oud&Nieuw wil vieren.

Vier dit jaar geen Nederlandse jaarwisseling, maar een Hawaiaanse!

Die is namelijk pas de volgende ochtend om 11:00 uur. ook dan kun je gewoon aftellen!

Kijk bijvoorbeeld op Youtube voor virtueel vuurwerk, aftellen met Woezel en Pip of met Monstertrucks. Je kunt het zo hard of zacht zetten als je wilt.

Omdat 11:00 uur wat vroeg is voor bubbels, kun je ook zelf bubbels maken. Je hebt vast nog ergens bellenblaas in de kast liggen! Blaas het oude jaar uit, en het nieuwe jaar in.

Wie lid is van de Ouderacademie, die weet dat we niet zijn van de goede voornemens maar wél van weldoordachte plannen.

We hebben daarom de komende dagen een doelenworkshop die je heel januari nog kunt volgen en waarbij je héél gestructureerd goede voornemens ook omzet naar een actieplan voor 2024, zodat jij of je gezin een échte mooie, positieve verandering door kunnen maken komend jaar.

Ook voor veel kinderen met autisme kan een positief voornemen handig zijn.

Je kunt bijvoorbeeld vooraf kaartjes maken met woorden of uitspraken er op, die de leidraad gaan zijn voor het komende jaar (of maand, of week… je hoeft het niet al te groot te maken).

Bijvoorbeeld ‘avontuurlijk’ (nieuw eten proberen, over een boomstam heen lopen, een nieuwe sport proberen), of ‘vriendschap’ (vrienden maken en er in investeren), of ‘loslaten’ (slechte prestaties, minder leuke gewoonten).

Het moeten dan wel woorden zijn waar je kind iets mee kan, en waar hij of zij achter kan staan.

En het is dan wel de bedoeling dat het hele gezin mee doet!

Als ouders ben je zelf het grootste voorbeeld voor je kind. Laat dus ook zien wat je zélf doet met het kaartje dat je trekt. Bespreek het bijvoorbeeld iedere week aan het einde van de week een keer met elkaar.

Rituelen

Is het een naar jaar voor jou of voor je kind geweest?
Overweeg dan om alle vervelende gebeurtenissen van het jaar op te schrijven en in een doosje te doen.

Ga naar het bos en begraaf het doosje. Of (als dat veilig kan) verbrand het. Sluit op die manier de ‘mapjes’ van je kind: dit is nu eenmaal gebeurd, maar het is nu klaar. (En nee, dit is natuurlijk geen oplossing voor trauma’s.)

Wat waren de dingen die dit jaar gebeurden? Laat je kind de voor hem belangrijkste dingen noemen.

Help hem of haar daarbij, zodat je tot een mooi lijstje komt. Zoek bij ieder ding een foto of een beeld, en print die uit of plak die op een stevig stuk papier. Maak op die manier een boekje: pons gaatjes en rijg er een touwtje doorheen. Laat je kind vervolgens opschrijven wat zijn gedachten of herinnering er bij is.

Ook dit is een mooie manier om mapjes te sluiten, dankbaar te zijn voor wat er was en los te laten van wat niet meer is.

Ben je écht enthousiast, dan kun je natuurlijk ook een digitaal foto-album maken en laten afdrukken. Of het je kind laten doen; maak dan wel eerst een foto voorselectie…

Als ouders van een kind met autisme doe je veel dingen op een andere manier dan gebruikelijk.

Maar dat wil niet zeggen dat je de gebruikelijke, vaak niet passende (veel te drukke) feesten niet kunt vervangen door iets anders. Door een heel eigen manier van vieren, door vorm te geven aan je eigen familierituelen.

Door dat te doen zorg je voor momenten die je je óók herinnert, en die recht doen aan het verlangen dat we allemaal hebben: gezien worden en voelen dat je deel uit maakt van een groep mensen die naar elkaar om zien.

Ik wens je een heel mooi uiteinde van 2023 en alle goeds voor het nieuwe jaar. Ongeacht of en hoe je dat viert!

Méér dan alleen goede voornemens?

Wil je in 2024 werken aan een knetter stevige basis voor je kind thuis?

Overweeg dan eens een jaarlidmaatschap van de Autisme Ouderacademie. Want hoe fijn is het als je een heel jaar lang je vragen kunt stellen aan een coach, die jou helpt om je gedachten te ordenen rond de opvoeding, die je helpt met je kind begrijpen, met wie je kunt sparren over wat je kunt doen om alles soepeler te laten verlopen thuis en die je helpt om keuzes te maken die passen bij jou en je gezin?

Schrijf je nu voor maar 270 euro in voor een heel jaar coaching&meer!